Wyciąg z kosztorysu zostanie wprowadzony na stronę w przeciągu trzech dni, jeżeli chodzi natomiast o pełny kosztorys inwestorski jest on sprzedawany w cenie 250zł brutto.
Dzień dobry,
Zmiana szerokości drzwi do kotłowni i usunięcie ścianki działowej z kuchni do salonu. Czy takie modyfikacje w projekcie wykona architekt adaptujący, czy musicie Państwo to wykonać?
Dziękuję za odp. i pozdrawiam
Witam
Czy buduje ktoś ten dom? Chciałbym jeśli jest to możliwe zobaczyć na własne oczy przestrzeń pomieszczeń. Zastanawiam się nad tym projektem i decyzję chciałbym podjąć dopiero po wizycie na czyjejś budowie. Z góry dziękuję za pomoc.
Witam, budujących Domena 103. Może mi ktoś powiedzieć jaki jest faktyczny koszt budowy tego domku. Robię przymiarkę do niego, ale muszę liczyć się z kosztami
Z góry dziękuję za pomoc.
W projekcie przewidzieliśmy miejsca na rolety podtynkowe nad oknami i drzwiami balkonowymi w postaci odpowiednio ukształtowanego nadproża. Natomiast rysunek detalu samej rolety jest poza zakresem projektu.
W przypadku nieadaptowania poddasza, czy istnieje możliwość wstawienia okien w szczytach (nawet niewielkiego, dla światła dziennego oraz przewietrzenia)?
Tak, w ścianie szczytowej jest możliwość dodania okna. Ściana na poddaszu wykonana jest w technologii drewnianej i zaprojektowana jest przez firmę Mitek - w celu jej adaptacji proszę kontaktować się z autoryzowanym zakładem prefabrykacji firmy
http://dachymitek.pl/producenci_mapa.htm
Prościej zmienić układ pomieszczeń (różnice dotyczą tylko kompleksu sypialnia-łazienki-pomieszczenie gospodarcze) niż konstrukcję stropu i dachu:) Nadal polecamy projekt DOMENA 103 T:)
Identycznego projektu jak DOMENA 103 tylko z tradycyjną więźbą nie mamy w swojej ofercie.
Wszelkie zmiany zalecamy wykonywać w miara możliwości na etapie adaptacji. Na dalszym etapie projektant adaptujący i kierownik budowy podejmują decyzję odnośnie zmian w projekcie.
Tak, zmiana stropu możliwa jest na etapie adaptacji, jednak wiążę się ona z poważnymi zmianami konstrukcyjnymi. Konieczne byłoby zaprojektowanie i wykonanie dodatkowych elementów konstrukcyjnych, jak ściany nośne, podciągi i zaprojektowanie więźby tradycyjnej. Posiadamy w ofercie także inne projekty z serii Domena 103 o zbliżonym układzie funkcjonalnym, np. Domena 103 T gdzie zastosowany został strop Teriva. Zmiana układu funkcjonalnego i lokalizacji pomieszczeń jest łatwiejsza do wprowadzenia, niż zmiana stropu oraz konstrukcji dachu, dlatego polecamy zapoznanie się także z innymi, podobnymi projektami niewymagającymi tak daleko idących zmian.
Witam, jestem zainteresowany zakupem projektu Domena 103 ale po przeczytaniu komentarzy zauważyłem że strop jest drewniany, nieprzygotowany do stropu Teriva. Z odpowiedzi pracowni wynika że lepiej zakupić projekt 103T i przeprojektować układ pomieszczeń na wzór tych z projektu 103. Mam zatem pytanie kto ma to zrobić czy Pracownia Projektowa czy np. kierownik budowy? Mam również pytanie czy jest możliwość przedłużenia domu o około 1,4m zachowując układ pomieszczeń tylko np przesuwając delikatnie o około 25 cm ściany działowe oraz wydłużenie delikatne salonu? Również kto by takimi zmianami miałby się zająć kierownik budowy czy Pracownia? Dziękuje za odp.
Wszystkich zmian dostosowujących projekt do indywidualnych wymagań inwestora dokonuje upoważniona do tego osoba. Może być to architekt adaptujący, może być kierownik budowy, jeżeli ma takie uprawnienia.
Budujemy domenę 103 lustrzane odbicie, zapraszam na facebooka gdzie prowadzę kalendarz naszej budowy. Chętnie wymienię się pomysłami i przemyśleniami z innymi budującymi, jak również z wahającymi się co do wyboru projektu :)
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827122788